It goes from St Louis, down  to Missouri Oklahoma city…

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kiuruvesi -lehdessä.
Jaana Selander

route-66

 

Moni on kuullut Rollareiden vetävän kappaleen Route 66. Sehän alkaa ”It goes from…” Kirsti ja Pentti ajoivat tämän legendaarisen tien kesällä 2014. Route 66 kulkee Chicagosta Los Angelesiin kahdeksan osavaltion läpi. Aikaa matkaan kului kolmisen viikkoa, kilometrejä kertyi noin 4000.

Route 66 on monen motoristin unelma. Kolmen aikavyöhykkeen matkaan mahtuu suurkaupunkeja, maissipeltoja, karjalaumoja, bluesia, intiaanien historiaa, auringon paahtamia aavikoita, Grand Canyon, kasinoja, julkkiksia, ja glamouria. Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Teksas, Uusi Meksiko, Arizona ja Kalifornia tarjoavat kukin omanlaistaan nähtävää.

Route 66 oli Pentti Puputin pitkäaikainen haave. Puputti on ajanut moottoripyörällä vuosikymmeniä. Yhteen laskettuna 7 eri moottoripyörän mittariin on kertynyt kolmen vuosikymmenen varrella karkeasti heittäen noin 300 000 kilometriä.

Puputit yhdistivät Amerikan matkaansa vierailun Kirsti Puputin vaihto-oppilaspaikassa, jossa hän oli kieltä oppimassa nelisenkymmentä vuotta sitten. Samalla molemmat pääsivät vielä juhlistamaan ikimuistoisella matkalla 60-vuotispäiviään.

10_puoliväli

 

Puputit lensivät Helsingistä Chicagoon, josta he vuokrasivat moottoripyörän. Samanlaisen pyörän kuin Pentti Puputilla on kotona eli BMW GS 1200 Adventure. Valitettavasti pyörässä oli rikkinäinen polttoainemittari, joka näytti, että tankki oli tyhjä, vaikka se oli melkein täynnä.

– Onneksi tiesin ja tunsin tämän mallin, että tankin vetoisuus on 33 litraa, Pentti kertoo.

Puputit saivat rikkinäisen tankin takia myöhemmin hyvitystä pyörävuokrasta.

Varsinaista vanhaa Route 66 on olemassa enää 500 kilometriä. Puputtien mukaan alkuperäistä tietä on haasteellista löytää. Se kulkee pikkukylien kautta. Paikka paikoin tie on varsin kehno, soraa ja kuoppia. Saattaapa olla, että puita tai muuta kasvillisuutta kasvaa keskellä tietä. Joissakin osavaltioissa vanha tie on taas entisöity. Sen verran huonossa kunnossa alkuperäinen tie joka tapauksessa on, että sitä ei kaikilla pyörämalleilla ajeta. Esimerkiksi Puputtien ystäväpariskunta, jolla oli vuokralla Honda Gold Wing, ei voinut ajaa osaa alkuperäisestä reitistä tien huonon kunnon vuoksi.

Puputit ostivat Route 66 -matkan matkanjärjestäjältä. Pakettiin kuuluivat lennot, yöpymiset ja pyörän vuokra. Hintaa tuli noin 6000 euroa yhteensä kahdelta. Kypärät, ajoasut ja tankkilaukun he toivat mukanaan Suomesta

8_santa monica end

Pentti Puputti on sitä mieltä, että tuon reitin olisi voinut ajaa ilman ennakkovarauksiakin. Route 66:lle järjestetään myös opastettuja ajoja. Puputit kulkivat reitin itsenäisesti navigaattorin avulla.

Pisimmillään Puputeille kertyi ajoa noin 500 kilometriä vuorokaudessa. Keskimäärin päivämatkojen pituus vaihteli 250–300 kilometriin.

Matkanteko oli välillä tuskaisaa varsinkin Kirstille, sillä oli erittäin kuuma, lämpöasteita 40. Kaikki vaatteet, ajoasua myöten, piti kastella huoltoasemilla. Kirsti Puputti harkitsi jossain vaiheessa jopa siirtymistä ilmastoituun autoon kesken matkan.

Pentti Puputti lähtisi uudelleen ajamaan tuon reitin.

– Pintaraapaisuhan se vasta oli, tuumaa hän.

Villi ja vapaa liikennekulttuuri ei Ylä-Savon ammattiopiston liikenneopettajaa kauhistuttanut. Kaikissa osavaltioissa ei ole esimerkiksi kypäräpakkoa. Kaistoja on useita ja vauhdit kovia. Suuret rekat ajavat läheltä. Jos jotain tapahtuu, siitä syntyy pahaa jälkeä.

Kaiken kaikkiaan matka oli Puputeista antoisa. Amerikka on monipuolinen ja moni-ilmeinen maa. Ihmiset ystävällisiä ja auttavaisia. Tuli sellainen tunne, että moni oli aidosti kiinnostunut kahdesta suomalaismatkaajasta.

Puputit ovat tehneet aikaisemminkin pitkiä matkoja yhdessä moottoripyörällä. He kävivät Israelissa vuonna 2010 ja Gibraltarilla vuonna 1998 20-vuotishäämatkalla. Norjassa he ovat ajaneet useita kertoja ja tietysti Euroopassa. Lisäksi Pentti on ajellut Venäjällä ja halajaa sinne myös tulevana kesänä, jos ja kun selkä saadaan kuntoon. Pentti Puputtia odottaa leikkaus kevään aikana.

Puputit kuuluvat myös Gospel Riders -moottoripyöräkerhoon. Kerhon tavoitteena on tukea jäsentensä hengellistä kasvua sekä kehittää vastuuntuntoa ja ajotaitoa liikenteessä.

Tulevana kesänä Puputit ovat taas mukana 7xSF 2016 Yksi tie -tapahtumassa. Gospel Riders ajaa nyt viidettä kertaa kolme viikkoa ympäri Suomen ja evankelioi yhdessä eri seurakuntien kanssa. Liikkeelle lähdetään Keuruulta juhannuksena ja matka päättyy Tampereelle 15.7. Kiuruvedellä motoristit ovat Iskelmäviikon aikana.

Mikä moottoripyöräilyssä viehättää? Se on tietysti vapaus. Pyörän selässä näkee luonnon kauneuden, tuntee hajut ja aistii säät. Sitä ei voi sanoin kuvata, se pitää jokaisen kokea henkilökohtaisesti.

etukuva

Mikä Route 66?

1. Marraskuussa 1926 perustettu Valtatie 66 oli yksi alkuperäisiä liittovaltion valtateistä, vaikka kyltit pystytettiin vasta seuraavana vuonna. Se kulki Chicagosta, Illinoisista, Missourin, Kansasin, Oklahoman, Texasin, New Mexicon ja Arizonan läpi Kaliforniaan. Reitin kokonaispituus oli 2347 mailia (3755 km).

2. Route 66 oli tärkeä vaellusreitti länteen ja vahvisti reitin varrella olleiden yhdyskuntien taloutta. Maantie toi vaurautta ja ihmiset olivat valmiita taistelemaan tien puolesta Interstate Highway Systeemin käyttöönoton yhteydessä. Route 66 lakkautettiin 1985.

3. Tiestä löytyy vielä osia nimellä Historic Route 66. Maisemareitti kiemurtelee eri osavaltioissa Chicagosta Santa Monicaan. Tämä jo osin käytöstä poistettu reitti on merkitty uudelleen karttoihin tällä uudella nimellä.