LATAA PDF: Ryhmäajo-ohje Gospel Riders 2017-05-19

 

Ryhmäajo-ohje  –  Gospel Riders

 1. Saavu lähtöpaikalle ajoissa
 2. Ryhmä järjestäytyy
 3. Lähtö
 4. Moottoripyörien välinen etäisyys
 5. Aja turvallisesti, sinua ei jätetä
 6. Huolehdi takana tulijasta
 7. Risteykset, liikennevalot
 8. Kääntyminen
 9. Tauot
 10. Ohitukset
 11. Vaara tiellä
 12. Letkasta pois jääminen

 

 1. Saapuminen lähtöpaikalle: 15 min ennen lähtöä pyörä tankattuna ja kuski huollettuna. Ryhmän vetäjä ja perämies antavat puhelinnumeronsa letkassa oleville sekä toisilleen. Ryhmään liittyville kerrataan nämä ryhmäajo-ohjeet. Kokeneenkin on syytä kuulla, miten juuri tässä ryhmässä ajetaan. Todetaan pyörien määrä letkassa, käytettävät nopeudet sekä toimintasäde tankillisella. Matkalla noudatetaan periaatetta: kun yksi tankkaa, niin kaikki tankkaavat.
  Gospel Riders -kerhossa yleensä rukoilemme yhdessä lyhyesti ennen lähtöä
 2. Ryhmän ajojärjestys sovitaan siten, että kokemattomimmat tai ryhmään uutena tulleet sijoittuvat heti vetäjän perään ja kokeneimmat häntäpäähän, perämiehenä kokenut ryhmäajaja. Olisi hyvä sopia myös, että toiseksi viimeinen on varaperämies.
 3. Liikkeellelähtöä varten vetäjä ajaa sopivaan paikkaan noin 50-100 metrin päähän siten, että ryhmä mahtuu järjestäytymään hänen peräänsä, ja jää odottamaan. Jokainen pyörä tulee letkaan omalle paikalleen lähtövalmiina: kypärän hihna kiinni, hanskat kädessä jne. Perämies näkee, milloin kaikki ovat letkassa mukana. Kun perämies lähtee liikkeelle siirtyäkseen omalle paikalleen letkan perään, se on merkki vetäjälle, että kaikki ovat valmiita lähtöön, ja voidaan lähteä liikkeelle. (Harvinaisessa tapauksessa, jossa tähän menettelytapaan ei ole tilaa, lähtövalmius voidaan osoittaa nostamalla vasen käsi ylös. Tällöinkin perämies on se, joka katsoo kaikkien olevan valmiit ja vasta viimeisenä nostaa kätensä merkiksi vetäjälle.)
 4. Ajojärjestyksessä kukin pysyy omalla paikallaan, eikä toisia saa ohittaa. Yleensä ajetaan vetoketjumuodostelmassa. Mutkatiellä ei tarvitse pysyä vetoketjuna, vaan voidaan hakea omia ajolinjoja. Turvavälin lähimpään pyörään tulee olla n. 4 sekuntia (esim. nopeus 100 km/h = etäisyys 100 m). Kaupungissa välit ovat lyhyemmät. Välin ei tulisi maantielläkään suotta kasvaa yli kuuteen sekuntiin, eikä se saa missään tilanteessa olla alle kaksi sekuntia. Takaa tulevien muiden ajoneuvojen ohituksia voi tarvittaessa helpottaa siirtymällä kaistan oikeaan reunaan.
 5. Älä koskaan aja kovempaa, kuin mihin koet turvallisesti kykeneväsi! Edellä ajavat ovat velvolliset huolehtimaan, että sinä et jää porukasta. Älä kuitenkaan tarpeettomasti jätä liian pitkää väliä edelliseen pyörään. Jos olet epävarma, mihin edellä ajavat menivät, jää odottamaan sopivaan turvalliseen paikkaan tien reunassa, niin sinut ja takanasi tuleva letka tullaan hakemaan.
 6. Takanasi tulijan on voitava luottaa sinuun, että et jätä häntä porukasta. Seuraa peileistä, että näet takana tulevan oman ryhmän pyörän. Jos hän jää huomattavasti tavallista kauemmas, hiljennä vauhtia. (Peilissä pyörä näyttää olevan todellista kauempana, joten ei liian helposti aleta hiljentelemään.) Jos häntä ei ala kuulua, tarvittaessa pysähdy turvalliseen paikkaan odottamaan. Edellä ajava jää vastaavasti odottamaan sinua. Näin viesti kulkee letkan keulaan asti, ja vetäjä kääntyy tarvittaessa ympäri ja kokoaa lauman. Erityisen tärkeää on varmistaa risteyksissä, että takana tuleva näkee (=osoittaa vilkun laittamalla nähneensä), minne käännyt. Kaveria ei jätetä!
 7. Kun edelläsi ajava laittaa vilkun päälle, laita sinäkin. Risteykseen tai liikennevaloihin tullaan turhia hidastelematta ja tarvittaessa pysähdytään parijonoon (= kaksi rinnan). Liikkeelle lähdetään omalla vuorolla, jolloin palataan vetoketjumuotoon. Stop-merkkejä ja liikennevaloja noudatetaan (kuten muitakin liikennesääntöjä), ja punainen valo voi katkaista letkan. Tällöin edellä ajavat jäävät lähimpään turvalliseen paikkaan odottamaan.
 8. Risteyksessä ja liikenneympyrässä pidetään oma ½ ajokaistaa koko käännöksen ajan.
  Päätieltä sivutielle vasemmalle käännyttäessä voidaan joutua pysähtymään muun liikenteen takia:a) Jos kääntyjille on oma kaista: parijonoon tiiviisti, jotta letkan häntäkin mahtuu kaistalleb) Kääntyjille ei omaa kaistaa, tai et mahdu sille: ryhmittäydy vasemmalle, kuten yksin ajaessa
 9. Tauolle tultaessa katso, mitä vetäjä tekee. Jos vetäjä pitää kypärän päässä, pidä sinäkin ja pysy pyörän luona valmiina jatkamaan matkaa. Jos vetäjä ottaa kypärän pois, voivat muutkin ottaa kypärän pois. Jaloittelutauon pituus on noin 10 min, ja tauko loppuu vetäjän laittaessa kypärän päähän. Pidemmälle tauolle tullessa ryhmä pysäköi vetäjän lähelle ja tulee kuuntelemaan ohjeet tauon tarkoituksesta ja pituudesta ennen tankille tai kahville (tms.) menoa. Huoltoasemilla yms. alueilla huomioidaan muut alueen käyttäjät eikä tukita liikennettä.
 10. Ohittaessa ajaja on vastuussa omasta turvallisesta ohituksestaan. Jokainen ohittaa omalla vuorollaan, eikä muita ryhmän ajajia saa ohittaa. Ohittamaan ei lähdetä nipussa. Huomioi, että edellinen ohittaja saattaa olla hitaampi kuin sinä; älä painosta tai huohota niskaan. Ohittamisen jälkeen jätä tilaa taaksesi, ohitetun ajoneuvon eteen, jotta myös takana tulevalla ohittajalla on tilaa palata omalle kaistalleen. Tarvittaessa anna tilaa siirtymällä joksikin aikaa kaistan oikeaan reunaan.
 11. Vaaran havaittuasi varoita takana tulevia jarruttamalla kevyesti, jolloin jarruvalot syttyvät. Hätävilkkuja voi myös käyttää, jos siihen on aikaa. Poroalueella voit halutessasi varoittaa tien varressa olevista eläimistä käsimerkillä. Onnettomuuspaikalle pysähtyvät silminnäkijät sekä ensiaputaitoisimmat ensiapulaukkuineen. Muut jatkavat onnettomuuspaikan ohi turvalliseen pysähdyspaikkaan. Ahtaita pysähdyspaikkoja pyritään välttämään, mutta sellaiseen jouduttaessa pysäytetään melko tiiviisti ja yritetään varata tilaa myös letkan häntäpäälle.
 12. Aikoessasi jäädä pois letkasta ilmoita siitä etukäteen ryhmälle (vähintään vetäjälle ja perämiehelle). Kesken poistuva pyörä asetetaan letkassa yleensä perämiehen eteen.  Morjensta korostetusti ennen kuin laitat vilkun päälle poistuaksesi.Näillä ohjeilla yhdessä ajamisemme on turvallisempaa ja mukavampaa. Ennakoi tilanteet ja aja turvallisesti katse suunnattuna riittävän kauas. Sooloilua ei tule harrastaa ryhmäajossa, ja jokaisen ryhmässä ajajan velvollisuus on ilmoittaa sooloiluista vetäjälle. Puhuttelut ja ojentamiset tekee sävyisästi vetäjä tai perämies, ei jokainen ryhmäläinen. Pyrimme kaikki yhdessä kehittymään ryhmäajon jalossa taidossa. Virheitä sattuu kokeneimmillekin; ollaan siis ennen kaikkea armollisia toisillemme.

Kiitos kun huomioit nämä ohjeet turvalliseen ajamiseen ryhmässä.